• 0
stiluri de arte martiale japoneze

Afla Cate Stiluri de Arte Martiale Japoneze Exista De Fapt

Cand vorbim de arte martiale japoneze, te gandesti automat la Karate. Dar nu este chiar asa, iar Hollywood-ul nu a reprezentat istoria lor corespunzator.

Dintre multele stiluri de arte martiale, cele japoneze numite karate,  s-au dezvoltat ca o combinatie intre un sistem de lupte numit te (ti) specific insulei Okinawa si arte martiale chinezesti .

In anul 1372  in scopul unui schimb cultural sau stabilit mari comunitati chinezesti in aceasta insula.

Asa au fost prezentate si introduse ramuri de arte martiale specifice precum kung-fu, boxul chinezesc si shaolin quang-fa.

Din cauza conditiilor politice si militare, au fost interzise in 1609 folosirea armelor. Practicantii de arte martiale din Okinawa au trebuit sa se adapteze acestor noi conditii. Astfel s-au dezvoltat tehnici de lupta fara arme, in functie de localitatile in care s-au perfectionat. Ele sunt  Shuri-te, Naha-te, Tomari-te.

Stiluri de arte martiale japoneze

Fiecare din aceste stiluri de arte martiale japoneze erau diferite atat in tehnici cat si in principii de lupta.

Sensei Itosu Anko pe baza invataturii primite de la predecesorii sai, a creat formele de kata (lupta cu adversarul imaginar). El le-a simplificat  pentru practicantii incepatori. Astfel karate-ul a fost introdus in scolile publice din Okinawa incepand cu anul 1901.

In secolul 20 Sensei Gichin Funakoshi impreuna cu alti mari sensei , Kenwa Mabuni si Motobu Chōki , au facut cunoscut karate-ul in toata Japonia continentala.

Din cele 3 mari stiluri de arte martiale aparute in Okinawa, s-au dezvoltat alte stiluri sau scoli de karate recunoscute ca Japoneze. In japoneza ryu inseamna scoala.

stiluri de arte martiale japoneze

Antrenament de arte martiale karate la castelul Shuri

Shotokan

Este un stil de karate dezvoltat de Gichin Funakoshi. Technicile se aplica cu putere si dinamism in pozitii lungi, stabile.

Goju-ryu

Fondatorul acestui stil  este Chōjun Miyagi. Acesta stil incorporeaza tehnici in care se combina miscarile liniare cu cele circulare. Atacurile prin lovituri puternice cu pumnul, din distanta mica, se combina cu tehnici blande circulare cu mana deschisa, pentru atac, blocaj si control al adversarului.

Shito –ryu

Este este un stil creat de Kenwa Mabuni, ca o sinteza de stiluri de arte martiale din Okinawa. Pe de-o parte se manifesta puterea fizica si pozitiile lungi din stilurile derivate din Shuri-te. Pe de alta parte se folosesc miscari puternice si blande, puterea respiratiei caracteristice stilurilor Naha-te.

Acest stil de arte martiale japoneze este caracterizat de viteza si putere mare de executie, dar poate fi si foarte artistic in acelasi timp.

Wado ryu

A fost creat de Hironori Ōtsuka in 1934. Acest stil poate fi privit ca o combinatie de 2 arte martiale japoneze dezvoltate chiar in insula centrala, ce se regasesc in Shintō Yōshin-ryū (o scoala traditionala de arte martiale japoneze). Ele sunt Ken Jitsu [lupta cu sabia] si Jiu Jitsu [lupta cu mana goala].

Acest stil de arte martiale este singurul Japonez, ce nu are influenta chinezeasca. El provine din Shuri-te okinawan [practicat de samuraii stationati la castelul Shuri din Okinawa] combinat cu arte martiale japoneze, specifice samurailor din insula centrala a Japoniei. Acestea au fost perfectionate in Japonia centrala in peste 900 de ani.

La prima vedere Wado Ryu poate seamana cu alte stiluri, in special shotokan. In fapt acest stil de arte matiale difera esential de acestea.

Wado-ryu este unul dintre cele mai complexe, beneficiile practicarii acestuia fiind multiple la orice varsta.

stiluri de arte martiale japoneze

De la stanga la dreapta Toyama Kanken, Ohtsuka Hironori, Shimoda Takeshi, Funakoshi Gichin, Motobu Choki, Mabuni Kenwa, Nakasone Genwa and Taira Shinken

Arte martiale japoneze ce trebuie sa stii

Indiferent de stilul de karate de care vorbim acestea prezinta toate 3 elemente:

Kihon

Inseamna baza karate-ului. Invatarea acestuia constituie fundamentul pe care vor sta toate tehnicile avansate, atat in kata cat si in kumite. In functie de cum vor fi invatate aceste tehnici de baza practicantul va fi mai mult sau mai putin priceput in arta karate-ului.

Aceasta metoda de studiu – kihon –  se refera la pozitia corecta a corpului, folosirea respiratiei, executarea corecta a deplasarilor si loviturilor de pumni si picioare, a blocajelor si aruncarilor.

Kata

Inseamna lupta cu adversari imaginari, utilizand propriul tau corp. Fiecare kata va fi executat de fiecare data in acelasi mod si incepe si se termina cu un salut.  Fiecare miscare din kata se executa cu un motiv bine determinat. Kata poate ascunde o tehnica secreta greu identificabila la prima vedere.  In Okinawa scolile in care se practicau stiluri de arte martiale diferite, se aflau una in apropierea altora. De aceea elevii se spionau reciproc in vederea insusirii cunostintelor altor scoli. Din acest motiv maestrii stilurilor diferite de arte martiale Japoneze, au ascuns tehnicile reale in miscari stilizate.

Kata constituie esenta stilului respectiv de karate, trebuind executata cu acelasi efort fizic, ritm, cu mentinerea permanenta a echilibrului precum si in lupta reala.  Scopul antrenamentului de kata este insusirea corecta a tehnicilor de karate si mentinerea lor la un nivel ridicat.

Kata constituie modalitatea de a transmite corect estenta stilului respectiv de karate din generatie in generatie.

Kumite

Este latura sportiva a karate-ului, ce presupune lupta reala cu un adversar conform unor reguli adoptate de federatiile sportive de profil, cum ar fi World Karate Federation.

Spre deosebire de alte sporturi de full contact precum boxul, mixed martial arts, kick box, in kumite se foloseste semicontactul in loc de full contact. Asta inseamna ca loviturile trebuie aplicate in forma corecta, la timpul potrivit, cu energia si hotararea necesara, atingand usor adversarul pentru a fi punctate. La categoria seniori peste 18 ani, se va permite un contact usor la fata iar la corp unul mai ferm. La copii si juniori atingerea fetei este in – terzisa fiind penalizata, iar la corp fiind permis contactul usor.

De asemenea in kumite se va folosi echipament de protectie la maini, corp si picioare pentru a impiedica eventualele accidentari.

Pe suprafata de lupta va fi prezent un arbitru si 4 judecatori, ce vor semnaliza punctele sau penalizarile in functie de corectitudinea tehnicilor celor 2 oponenti.

Avantajul practicarii kumite consta in dezvoltarea sportiva multilaterala a practicantului, a capacitatii sale de previziune si creativitate. Acestea il vor ajuta sa abordeze  orice domeniu din viata sa.

Intre cele 3 domenii mentionate: kihon, kata si kumite, exista o stransa interdependenta ce influenteaza fizicul, mintea, simtirea si spiritualitatea fiecarui practicant de arte martiale in parte. Astfel activitatea fiecarui practicant indiferent de ce stiluri de arte martiale practica, se poate ridica la nivel de arta.

Daca vrei si tu sa practici aceste unul din aceste stiluri de arte martiale japoneze, inscrie-te ori in zona dedicata din menu, ori in bara laterala, ori accesand butonul de mai jos.

Inscriere la arte martiale japoneze

Daca doresti participarea la antrenamentele noastre, completeaza formularul apasand butonul de mai jos si te vom contacta curand pentru restul detaliilor.

About Author

admin_shuhari

Simionescu Alexandru |Centura Neagra 3 DAN Acreditat Japan Karate Federation |Antrenor absolvent al Scolii Nationale de Antrenori pentru Sportul de Inalta Performanta |Component al Lotului National de Wado Ryu |Antrenor asistent la scoala japoneza de karate |Arbitru World Karate Federation |Experienta Profesionala si Alte Certificari |Absolvent al Facultatii de Masini si Utilaje Constructii 1994 |Absolvent al Facultatii de Relatii Internationale ASE 2004 |Experienta de peste 30 ani in Relatii Comerciale Internationale siCorporate Engineering Comunicatii |Antreprenor

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cursuri Karate Copii si Adulti Pe Toata Perioada Verii, Luni si Miercuri 16.30 - 18.00, str Verzisori nr 2, Bucuresti, langa Pasaj Marasesti, Inscriere 0766440398.

Cursuri Karate Bucuresti Pe Toata Perioada Verii

Program Toata Vara [tot anul], Luni si Miercuri 16.30 – 18.00 grupa copii mici si mari |

Locatie: Sala de karate se afla in Piata Bucur, str Verzisori nr 2, langa pasaj Marasesti.

Telefon 0766440398

Inscriere Cursuri Karate

* indicates required

Beneficii Karate Adulti ShuHaRi Dojo

Piata Bucur, str. Verzisori nr 2

sala pentru cursuri karate copii sector 4

Conditii de respectat pentru viitorii participanti la ShuHaRi Dojo

Shuhari Dojo clase de karate

Ce beneficii ai participand la antrenamentele ShuHaRi Dojo

curs karate copii 4 ani

Linia de invatare ShuHaRi Dojo

karate Bucuresti linia de invatare karate Wado Ryu

Accesati Profilul Google al ShuHaRi Dojo

Ce crezi despre ShuHaRi Dojo ? Exprimă-ţi părerea pe CYLEX!

Urmărește-mă pe Twitter

Urmeaza-ne aici

Urmeaza arte martiale Bucuresti karate ShuHaRi